Our Blog

Automobilová diagnostika – OBDII (OBD2) přes bluetooth v OS Android

Zná to každý alespoň trochu znalý motorista… Automobil šlape jak hodinky a z nenadání „zakucká“ (může a nemusí) a na přístrojovém panelu se rozsvítí ta či ona kontrolka, zpravidla závada řídící jednotky. Buď to má nějaké příznaky, nebo prostě jenom svítí a není známo proč, přitom třeba není patrné, že by někde byla nějaká porucha. Taková rozsvícená kontrolka jistě nenechá motoristu v klidu a chtěl by znát příčinu. Vždyť kdo taky chce riskovat, že jej jeho mazlíček nechá někde na holičkách. Nabízí se v podstatě jediná možná varianta, a to navštívit servis a nechat udělat alespoň diagnostiku, aby se závada objasnila. Ovšem taková návštěva v servise, kde de facto jen našeho mazlíčka zapojí na diagnostický přístroj a téměř v mžiku vyčtou chybové kódy, vychází zhruba na pětistovku. Ponejprv to oželíme, co když se ale taková návštěva musí opakovat několikrát? A PŘITOM NEMUSÍ… Svého mazlíčka si klidně můžeme diagnostikovat naprosto sami skoro zadarmo a ještě zažít spoustu zábavy při cestování. A navíc je to naprosto jednoduché. A tak vám zde přinášíme řešení…

K celé věci je zapotřebí Automobilová diagnostická jednotka pro OBD II s Bluetooth, (ekv.ELM 327), k zakoupení u nás.

a zařízení (NTB, tablet, smartphone) s bluetooth. Pak si stačí nainstalovat (např. z Google Play) příslušné aplikace (bohatě postačí i ty lite –free verze), kupříkladu Torque Lite, či OBD Doctor Free a může se jít na věc.

Ponejprv je zapotřebí ve svém autě najít diagnostickou zásuvku (nejčastěji se nachází u pojistek v palubní desce), do které stačí automobilovou diagnostickou jednotku pro OBD II zapojit.

Pak ji na svém zařízení přes bluetooth spárovat a spustit appku. Ta zcela automaticky (nebo po stisku connect) začne skenovat řídící jednotku, zjišťovat a nastavovat protokoly a načítat informace. Pak už jen v appce děláte to, co vás zajímá. Můžete vyčíst chybové kódy, podívat se na historii chybových kódů a dokonce chyby i mazat (odzkoušeno – stačilo stisknout clear a kontrolka na přístrojovce zhasla). Třeba appka Torque u chybového kódu napíše i popis. S připojením k internetu lze i chyby dohledat, či prostě chybový kód vepsat do vyhledávače (např. Googlu) a dohledat si potřebné informace.

Co víc, appky nabízejí i celou škálu dalších možností. Můžete si přidat různé budíky, grafy, displeje různých senzorů, např. otáčky motoru (RPM), rychlost, teploty, spotřebu paliva (okamžitou, průměrnou), ujetou vzdálenost, voltáže, polohu škrtící klapky, tlak paliva a další. Ovšem jedním z nejzajímavějších senzorů je procentuální zatížení motoru („Load“).

Informace z řídící jednotky jsou neustále přenášeny (plynulost [odezva] je závislá na daném automobilu, asi hlavně podmíněná stářím, v jakých intervalech jsou přenášeny, řádově v ms). Takže konkrétně třeba budíky fungují vesměs naprosto plynule. Tím je možné si rozšířit přístrojovku o další budíky, což je zajisté pro nadšeného motoristu naprosto perfektní věc, protože může sledovat takřka všechno a vidět, co ten jeho mazlíček právě prožívá a zda jej svou jízdou příliš netrápí anebo naopak sledovat, jak je motor zatížen v závislosti na terénu, prostředí, stylu jízdy apod., tomu třeba i napomůžou grafy, z nichž je možné lecos vysledovat, v podstatě takový „tachograf“ (obrazně řečeno).

Tento článek vznikl poté, co byl tento OBD II adaptér odzkoušen u automobilů – Seat Ibiza 1.4 16V 55kw (2001), Fiat Doblo 1.4 T-Jet CNG 88 kW (2012), Seat Leon 1.4 16V 55kw (2004) a Fiat Stilo 1,6 16V 76kw (2004) a všude fungoval naprosto bez problému, přičemž nejlepší plynulost (odezvu) měl u toho Dobla (2012). Jen u té Ibizy se projevoval určitý nešvar, to ale bude dáno rokem výroby. Při načítání informací z řídící jednoty pokaždé zhasne motor (je patrné, že se řídící jednotka restartuje). Stačí znovu nastartovat a vše je OK, tedy pokud se odmyslí to, že v průběhu jízdy se může bluetooth spojení přerušit a appka začne načítat informace znovu a při jízdě najednou zhasne motor. Nad tím lze ale mávnout rukou, hlavně že to u tak starého auta vůbec funguje, no ne?

Zaujalo vás to? Tak mrkněte na náš eshop: Optima.cz,
a tato automobilová diagnostika za pár korun může být vaše. A zaručujeme vám, zažijete s ní mnoho skvělých chvil a určitě vám i nejednou pomůže.

Jen dovolte jedno upozornění na závěr: dbejte opatrnosti – při jízdě se věnujte naplno řízení ;-).

Tags:

Tento web je postaven na moderních technologiích a je nutné používat moderní internetový prohlížeč. Prosíme aktualizujte si prohlížeč.